De Dr. John Mott Groep is op zaterdag 26 januari 1946 opgericht en daarbij vernoemd naar de kerkelijk leider John Raleigh Mott (meer hierover onder de kop “Wie was Dr. John Mott ?”).

Op dat moment draaien de welpen hun opkomsten op de zolder van wijkgebouw “de smidse” aan de straatweg, en de zeeverkenners zijn dan gehuisvest aan de Bergse Achterplas. Zij hebben dan alleen de houten boot Opdreef in bezit.

In 1962 verhuizen de verkenners naar een nieuw clubhuis aan de rotte, dat na vier jaar alweer moet worden vergroot.

In 1972 verhuist de groep opnieuw, ditmaal naar de huidige locatie aan de Bergse Voorplas, hier worden meteen de welpen en de zeeverkenners samengevoegd. Een 2e welpenhorde draait op dat moment in de Goede Herderkerk in Schiebroek onder de naam “Bandarlog-apen”. Deze beide hordes worden in 1987 samengevoegd, en hiermee krijgt de groep haar huidige vorm.

Wie was Dr. John Mott

John Raleigh Mott is de volledige naam van deze Amerikaanse Protestants kerkelijke leider. Hij leefde van 1865 tot 1955. Hij werd in 1888 secretaris van de Amerikaanse Y.M.C.A., een internationale beweging van Christelijke jonge mensen. In Nederland heette die beweging het “Christelijk Jongeren Verbond”(C.J.R.) en de “Algemene Maatschappij voor Jongeren” (A.M.V.J.).

Foto van Dr. John Mott

John Raleigh Mott (1865 – 1955)

John Mott zorgde ook dat de Wereldfederatie van Christen Studentenverenigingen werd opgericht in 1895. Hij had een groot aandeel in de oprichting van de Wereld Raad van Kerken.

In 1946 kreeg hij als beloning de Nobelprijs voor de Vrede, en in datzelfde jaar werd onze groep opgericht: De Dr. John Mott Groep.